Bitcoin’in Japonya’nın faiz oranı kararıyla dalgalı olması bekleniyor: Peki neden?
Yatırımcılar oynaklığı sever ancak son zamanlarda Bitcoin’in (BTC) bu ihtiyacı karşılamadığını söylemek mümkün. çarşamba merkez bankasıCoin’in faiz artırım duyurusu bile kripto parayı uykusundan uyandırmışa benzemiyor.
dünyanın üçüncü büyük merkez bankası Japonya Bankası(BoJ) muhtemelen bu durumu değiştirebilir.
Birçok yatırım bankası, BOJ’un ülke tahvil piyasalarındaki sıkılığı azaltmasını ve bunun küresel tahvil piyasalarını, döviz kurlarını ve likidite koşullarını etkilemesi muhtemel olmasını bekliyor. bitcoinKripto para birimlerinin ve diğer kripto para birimlerinin de küresel likidite koşullarındaki değişikliklere duyarlı olduğu bilinen bir gerçektir.
Eylül 2016’dan bu yana getiri eğrisi kontrol programını (YCC) yürüten BoJ, 10 yıldevlet tahvili getirisini yüzde 0’da tutmak için gerekli tüm devlet tahvillerini satın almayı taahhüt eder.
RBC Servet İdaresi’nin işaret ettiği gibi, her zaman tahvil satın almak küresel likiditeye katkıda bulunur ve gelişmiş dünyadaki tahvil getirileri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturur.
Aralık ayında banka, 10 yıllık devlet tahvili getirisinin ± 50 baz puan aralığında dalgalanmasına izin vererek bu amacını sürdürdü. Cuma günü banka bu aralığı 100 baz puana indirebilir ve likiditeyi dolaylı olarak artıran tahvil alımlarını azaltabilir.
Goldman Sachs21 Temmuz’da müşterilere gönderilen bir notta, ekonomi araştırma grubu şunları söyledi:
Bu olası gelişmeler Bitcoin piyasası için önemsiz görünebilir ancak bu kesinlikle doğru değil.
Geçmişte, kripto para birimleri tahvil getirileri, tahvil piyasası oynaklığı, dolar endeksi ve küresel likidite koşullarıyla negatif korelasyonlar. Başka bir deyişle, BOJ’un YCC politikasındaki potansiyel değişiklikler ve buna bağlı olarak klasik piyasalardaki dalgalanma, kripto piyasasına dalgalanma getirebilir.
Bu yılın başlarında Uluslararası Para Fonu ( IMF), YCC döviz kurları, geçerli tahvil getirileri ve küresel risk primleri açısından finansal piyasaları etkileyebilir.
Örneğin, Japon tahvil getirileri, olası YCC ayarlamasıyla keskin bir şekilde artabilir ve bu da Japon yatırımcıları yerel tahviller lehine yabancı tahvil varlıklarını satmaya sevk edebilir. Bu, yabancı tahvil getirilerini artırırken, riskli varlıklara para akışına zarar veriyor.
Tahvil getirileri ve tahvil fiyatları zıt yönlerde hareket eder. Japonya, 2022’de 418,63 trilyon yen’lik (3 trilyon $) rekor net dış varlıkla dünyanın en büyük borç veren ülkesi. Japon yatırımcılar, ülkedeki düşük getiriler ve diğer yerlerdeki nispeten yüksek getiriler nedeniyle yabancı tahvil satın almaya büyük ilgi gösteriyor.
RBC Varlık İdaresi, YCC’nin bu yılın başlarında küresel etkilerini şu şekilde tanımladı:
Bu yazının yazıldığı sırada, Bitcoin (BTC) %1,14 artışla 29.507 dolardan işlem görüyor.
Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.