Yaşam

Günümüzde Nesli Tükenme Tehlikesinde Olan 15 Hayvan

Hepimizin bildiği gibi birçok ilaç artan zorluklar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu ister iklim değişikliğinden kaynaklanan habitat kaybı isterse hayvan ticareti olsun, hayvanların neslinin tükenme riski altında olmasının birçok nedeni var. Nesli tükenmek üzere olan kırmızı listedeki on beş hayvanı ve neden tehlikede olduklarını da anlattık, içeriğimize hoş geldiniz!

Kaynak:https://mymodernmet.com/most-risk-end…

1. Amur Leoparı

Bazen Uzak Doğu leoparı veya Mançurya leoparı olarak adlandırılan Amur leoparı, Rusya’nın uzak doğusunda yaşar. Dünyadaki en nadir kedilerden biri olarak kabul edilirler ve kaçak avlanma, habitat kaybı ve ormansızlaşma nedeniyle nüfusları yaklaşık yüz yirmiye düşmüştür. Soğuk havaya benzersiz bir şekilde adapte olan bu hayvanlar, yaklaşık 7.000 metrekarelik küçük bir alanda yaşarlar ve genellikle sadece kameralı tuzaklarla görüntülenen yalnız hayvanlardır.

2. Kara Gergedan

Kara gergedan, ne yazık ki nesli tükenmekte olan birkaç gergedan türünden yalnızca biridir. Cava gergedanı ve Sumatra gergedanının yanı sıra, Kara gergedan da kritik derecede tehlike altında olarak listeleniyor. Sonuncusu 2011’de olmak üzere üç alt türün soyu tükenmiş olarak belirlendi ve korumacılar Kara gergedanın aynı kaderi yaşamamasını sağlamak için çabalıyorlar. Neyse ki, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin bir raporuna göre, nüfusu 2015’ten 2021’e kadar yüzde 12 arttı.

3. Borneo Orangutanı

Orangutanlar, DNA’larının yüzde 97’sini insanlarla paylaşan oldukça zeki hayvanlardır, ancak maalesef birçok orangutan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu, tümü kritik tehlike altında olarak listelenen Borneo orangutanının yanı sıra Sumatra orangutanı ve Tapanuli orangutanını içerir. Adından da anlaşılacağı gibi, Borneo orangutanları Borneo adasında yaşıyor. Bu orangutanlar, ağaçlarda yaşayan en büyük maymunlardır ve yaşam alanları ve yabani et ticareti nedeniyle büyük ölçüde tehlike altındadır. Sadece yirmi yılda, yaşam alanları yüzde 55 azaldı. Nüfusları yaklaşık 14.000 olan Sumatra orangutanlarından daha bol olmalarına rağmen, son altmış yılda nüfusları yüzde 50 azaldı.

Uluslararası Orangutan Vakfı, 1986’dan beri bu canlıları kurtarmak için çalışıyor.

Ulusal parkları genişletmek, rezervler oluşturmak, arazi satın almak ve korumak ve kalıcı olarak korunan orangutan yaşam alanları oluşturmak için bozulmuş orman alanlarını yeniden dikmek için Endonezya hükümeti ve Borneo’daki topluluklarla birlikte çalışır. Ayrıca yerel toplulukları savunma çabalarına dahil etmek için eğitim programları ve yerel topluluk yardımı sağlarlar. Borneo orangutanlarının şu anda bilinen sayısı 105 bin.

4. Çapraz Nehir Gorili

Cross River gorili, batı gorilinin kritik derecede nesli tükenmekte olan bir alt türüdür. İlk olarak 1904 yılında keşfedilmesine rağmen, özelliklerinin tam olarak doğrulanması 1987 yılına kadar sürdü. Bunun nedeni, bu nadir gorilin Kamerun ve Nijerya sınırlarındaki engebeli arazide yaşaması ve insanlara karşı temkinli olmasıydı. Cross River gorilleri hayatta kalmak için bol miktarda ıssız ormana ihtiyaç duyar ve ne yazık ki ormansızlaşma ve arazi parçalanması hayatta kalmalarını zorlaştırıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki koruma çabaları nedeniyle nüfusu arttı, ancak hala tehlike altındakiler listesinde. Cross River gorilinin nüfusu şu anda iki yüz ile üç yüz arasındadır.

5. Afrika Orman Fili

Habitat kaybı ve parçalanma tehdidinin yanı sıra dişleri ve yabani eti için kaçak avlanma tehdidi altındaki Afrika orman fili, 2021’de Kritik Tehlike Altındakiler listesine eklendi. Hayatta kalan fil türlerinin en küçüğü ve yaşayan iki fil türünden biridir. Afrika. Batı Afrika ve Kongo Havzası’nın yoğun ormanlarında yaşadıkları için nüfus sayımı yapmak zordur, ancak bir değerlendirme, 2002 ile 2011 ortası arasında yüzde 62’lik bir nüfus düşüşü gösterdi. Parçalanma ve habitat kaybı nedeniyle, bu filler genellikle yiyeceğin kıt olduğu küçük alanlarda yaşamak zorunda kalıyor ve yavaş üreme hızları nedeniyle popülasyonları toparlanma mücadelesi veriyor.

6. Sunda Adası Kaplanı

Sumatra kaplanı olarak da adlandırılan Sunda Adası kaplanı, Bali ve Java kaplanlarının neslinin tükenmesinden sonra Sunda Adaları’nda kalan tek kaplan türüdür. Nüfus, esas olarak habitat kaybı, avlanmanın azalması ve yasadışı ticaret nedeniyle büyük ölçüde azaldı. Hurma yağı tarlalarının ve akasya tarlalarının genişlemesi, bu kaplanların hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu geniş ormanlık alanları etkiledi. Sıcaklıklardaki değişiklik, kalan popülasyonların daha fazla insan-hayvan çatışmasının olduğu alanlara taşınmasına neden olduğundan, iklim değişikliğinin de etkisi oldu. Artık dört yüzün altında oldukları biliniyor.

7. Çin Pangolini

Çin pangolini, Asya’da bulunan dört pangolin türünden biridir. Pullarından kolayca tanınan bu gece hayvanı, karıncalar ve termitlerle beslenir. Çin pangolini için en büyük tehdit insanlardır. Son 60 yılda yoğun kaçak avlanma nedeniyle vahşi nüfus yüzde 80 azaldı. Çin pangolinlerinin pulları klasik Çin tıbbında kullanılır ve etleri de tüketilir. Son birkaç yılda, Çin pangolini de dahil olmak üzere tüm pangolin ırklarının statüsüne daha fazla dikkat edildi.

1970’ler ve 1980’lerden beri pangolin avlamak için yasalar yürürlükte olmasına rağmen, birçok ülkede yasadışı yırtıcı yaşam pazarlarında pangolin görmek hala yaygındı.

2020’de Çin, bu hayvanların kaçak avlanmasını önlemek amacıyla pangolin pullarını geleneksel Çin tıbbında kullanılması onaylanan bileşenler listesinden resmi olarak çıkardı.

8. Hayat

Asya tek boynuzlu atı olarak da bilinen saola, Vietnam ve Laos’ta bir dağ ormanında yaşayan bir sığırdır. İlk olarak 1993 yılında keşfedildi. Yakalanması zor olan bu hayvanların, kamera tuzakları ile vahşi doğada sadece birkaç kez fotoğrafları çekildi ve onları yakalama girişimleri başarısız oldu. Yakalandıklarında sadece birkaç hafta veya ay yaşadılar. Saolalar, avcılar tarafından diğer hayvanlar için kurulan tuzaklara yakalanma ve nadir leşleri getirmekten onur duyan yerel halk tarafından avlanma gibi zorlu dönemlerle karşılaştı. Vietnam, habitat kaybını ve parçalanmasını durdurmanın bir yolu olarak saolalarda yaşadığı bilinen bölgedeki ağaçların kesilmesine kısıtlamalar getirdi.

9. Kaliforniya Akbabası

Bu dev kuşlar, Kuzey Amerika’nın en büyük kara kuşudur ve 1987’de vahşi doğada neslinin tükendiği ilan edildi. O zamanlar, yalnızca yirmi yedi kuştan oluşan küçük bir küme yakalandı ve San Diego Vahşi Yaşam Parkı ve Los Angeles Hayvanat Bahçesi’nde üreme programlarına alındı. 1991 yılında, esaret altında yetiştirilen kuşların sayısı arttıkça, tekrar doğaya bırakıldılar. Bugün, vahşi doğada yaşayan tahmini üç yüz otuz altı Kaliforniya kondoru var ve iki yüz bir üreme programlarında. Peki Kaliforniya kondorları neden yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı?

İlk olarak, bu kuşlar cinsel olgunluğa oldukça geç ulaşırlar ve bunu yaptıklarında da dişiler her iki yılda bir yalnızca bir yumurta bırakırlar.

İkincisi, yedikleri hayvanların leşlerinde bulunan kurşun ve zirai ilaçlarla zehirlendiler. Yavaş üreme ile birleşen bu sıkıntılar, hayatta kalmalarına engel olmaya devam ediyor.

10. Java Bambu Sinekkapan

Bir zamanlar Endonezya’nın Java ve Panaitan adalarındaki en yaygın sinekkapanlardan biri olan bu küçük kuş, ne yazık ki artık nadir bir tür. Kıtlığının bir kısmı, kafes kuşu ticareti için yakalanmasından kaynaklanmaktadır. 98.000’den fazla Java mavisi sinekkapanın esaret altında yaşadığı tahmin edilirken, çok azı hala vahşi doğada yaşıyor gibi görünüyor. Yabani popülasyonun son birkaç yılda yüzde 60’tan yüzde 90’a düştüğünden şüpheleniliyor. Doğada şu anda bu kuşlardan yüz ila bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

11. Bomba Franklin

Dünyadaki arı popülasyonları istikrarlı bir şekilde düşüyor. Yalnızca güney Oregon’da ve Kuzey Kaliforniya’nın Sahil ile Sierra-Cascade sıradağları arasındaki küçük bir bölgesinde bulunan bu arılar 2006’dan beri görülmedi. doğrulanmadı. Peki bu arılara ne oldu diye soracak olursanız, diğer arı türlerinin başına gelenlerin çoğunlukla aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ticari arı kolonilerinin dikilmesi, yerli olmayan çiçekler, böcek ilaçları ve habitat tahribatı, çeşitliliğin yok olmasına katkıda bulundu.

12. Körfez muturu

Kaliforniya Körfezi’nin kuzeyindeki suların küçük bir bölümünde yaşayan körfez mutur, dünyanın yaşayan en küçük deniz memelisidir, ancak yasadışı Totoaba avcılığı nedeniyle Meksika’da nesli tükenmek üzeredir. Nesli tükenmekte olan bir çeşit olan Totoaba, Çin’de yüksek fiyatlara satılıyor. Para kazanma telaşı içinde balık tutmak, mutur körfezinin tesadüfen ele geçirilmesinin yolunu açmıştır. Mutur körfezi bilim adamları tarafından 1980’lerde tamamen keşfedildiğinden, tarihsel popülasyonlarını bilmek imkansızdır. Şu anda, bilinen nüfusları on sekizdir.

13. Dev Yumuşak Kabuklu Kaplumbağa

Dünyanın en büyük tatlı su kaplumbağalarından biri olan yumuşak kabuklu dev kaplumbağa, habitat tahribatının yanı sıra eti ve yumurtası için avlanma nedeniyle de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu kaplumbağalar nadiren nefes almak için yüzeye çıkarlar, bu da onları vahşi doğada tespit etmeyi ve tanımlamayı zorlaştırır. Bir erkek kaplumbağa şu anda Çin’deki Suzhou Hayvanat Bahçesi’nde. 2019 yılında dişi partneri öldüğünde bu tür için hiç umut kalmamış gibi görünüyordu. Ancak 2020’nin sonlarında araştırmacılar, DNA testi yoluyla Vietnam’da bir gölde yaşayan bir dişi buldular. Gölde başka bir kaplumbağanın olduğu doğrulandı ve korumacılar onun türe yardımcı olabilecek bir erkek kaplumbağa olmasını umuyorlar.

14. Büyük Çekiç Balığı

2019’da, büyük çekiçbaşlı, küresel nüfusu son yetmiş yılda yüzde 80’den fazla düştükten sonra kritik derecede tehlike altında olarak listelendi. Çekiç kafalı köpek balığı türlerinin en büyüğü olan büyük çekiç kafa, kaçak avlanmadan muzdariptir ve ayrıca köpekbalığı yüzgeci çorbasının ana maddesi olan büyük yüzgeçleri için yoğun bir şekilde avlanır. Ne yazık ki, büyük çekiç kafalılar risk altında olmaya devam ediyor.

15. Poecilotheria Metalica

Metalik mavi tüylerle kaplı bu olağandışı tarantulanın doğal yaşam alanı, güney orta Hindistan’daki yaprak döken ormandır, ancak konumu artık küçük bir koruma ormanıyla sınırlıdır. Ne yazık ki, yaşam alanları ağaç kesme ve yakacak odun toplama nedeniyle yavaş yavaş aşındı ve şimdi küçük bir alanda yaşamak zorundalar. Bu tarantula o kadar nadir ki 102 yıl sonra ilk defa 2001 yılında görüldü. Eşsiz görünümü nedeniyle bu tarantula, örümcek meraklıları arasında popülerdir. Mevcut nüfus bilinmemekle birlikte, sınırlı yaşam alanı ve yasadışı evcil hayvan ticaretindeki popülaritesi, onu 2008’de kritik tehlike altındakiler listesine sokmak için yeterli sebepti.

adana-escort
adiyaman-escort
afyon-escort
agri-escort
amasya-escort
ankara-escort
antalya-escort
artvin-escort
aydin-escort
balikesir-escort
bilecik-escort
bingol-escort
bitlis-escort
bolu-escort
burdur-escort
bursa-escort
canakkale-escort
cankiri-escort
corum-escort
denizli-escort
diyarbakir-escort
edirne-escort
elazig-escort
erzurum-escort
erzincan-escort
eskisehir-escort
gaziantep-escort
giresun-escort
gumushane-escort
hatay-escort
isparta-escort
mersin-escort
kars-escort
kastamonu-escort
kayseri-escort
kirklareli-escort
kirsehir-escort
kocaeli-escort
konya-escort
kutahya-escort
malatya-escort
manisa-escort
maras-escort
mardin-escort
mugla-escort
mus-escort
nevsehir-escort
nigde-escort
ordu-escort
rize-escort
sakarya-escort
samsun-escort
siirt-escort
sinop-escort
sivas-escort
tekirdag-escort
tokat-escort
trabzon-escort
tunceli-escort
urfa-escort
usak-escort
van-escort
yozgat-escort
zonguldak-escort
aksaray-escort
bayburt-escort
karaman-escort
kirikkale-escort
batman-escort
sirnak-escort
bartin-escort
ardahan-escort
igdir-escort
yalova-escort
karabuk-escort
kilis-escort
osmaniye-escort
duzce-escort
istanbul-escort
izmir-escort
kibris-escort
beylikduzu-escort

buca-escort
bornova-escort
konak-escort
karsiyaka-escort
cesme-escort
gaziemir-escort
balcova-escort
alanya-escort
manavgat-escort
konyaalti-escort
marmaris-escort
milas-escort
fethiye-escort
bodrum-escort
koycegiz-escort
kusadasi-escort
nazilli-escort
salihli-escort
didim-escort
kemer-escort
akhisar-escort
corlu-escort
cerkezkoy-escort
tarsus-escort
iskenderun-escort
sahinbey-escort
antakya-escort
esenyurt-escort
seyhan-escort
osmangazi-escort
kucukcekmece-escort
selcuklu-escort
ilkadim-escort
gebze-escort
polatli-escort
dalyan-escort
kumluca-escort
cankaya-escort
anamur-escort
cukurova-escort
yuregir-escort
torbali-escort
besiktas-escort
tuzla-escort
urla-escort
inegol-escort
aliaga-escort
luleburgaz-escort
biga-escort
ayvalik-escort
bandirma-escort
edremit-escort
girne-escort
lefkosa-escort
kesan-escort
siverek-escort
karakopru-escort
viransehir-escort
sehitkamil-escort
karabaglar-escort
bayrakli-escort
etimesgut-escort
mamak-escort
sincan-escort
altindag-escort
kepez-escort
aksu-escort
cigli-escort
menemen-escort
turgutlu-escort
defne-escort
karatay-escort
meram-escort
eregli-escort
mezitli-escort
yenisehir-escort
erdemli-escort
nilufer-escort
lara-escort
ortaca-escort
odunpazari-escort
tire-escort
gorukle-escort
atakum-escort
serdivan-escort
yakutiye-escort
akyazi-escort
dikili-escort
ortahisar-escort
soke-escort
datca-escort
kas-escort
serik-escort
yildirim-escort
izmit-escort
melikgazi-escort
seydikemer-escort
kocasinan-escort
talas-escort
oludeniz-escort
beykoz-escort
fatih-escort
pendik-escort
pamukkale-escort
kirikhan-escort
sancaktepe-escort
sile-escort
alsancak-escort
akcaabat-escort
pozcu-escort
side-escort
basmane-escort
mavisehir-escort
narlidere-escort
kemalpasa-escort
dudullu-escort
ceyhan-escort
seferihisar-escort
gumbet-escort
goztepe-escort
yalikavak-escort
bergama-escort
odemis-escort
selcuk-escort
darica-escort
catalca-escort
arnavutkoy-escort
bagcilar-escort
silivri-escort
umraniye-escort
beyoglu-escort
atakent-escort
maltepe-escort
halkali-escort
bahcelievler-escort
basaksehir-escort
merzifon-escort
mut-escort
dogubeyazit-escort
eryaman-escort
baglar-escort
dalaman-escort
bahcesehir-escort
sultangazi-escort
uskudar-escort
esenler-escort
saricam-escort
kozan-escort
aksehir-escort
beysehir-escort
cumra-escort
seydisehir-escort
sisli-escort
maslak-escort
mecidiyekoy-escort
sariyer-escort
dortyol-escort
samandag-escort
taksim-escort
etiler-escort
bebek-escort
levent-escort
atasehir-escort
bakirkoy-escort
gungoren-escort
zeytinburnu-escort
eminonu-escort
gazipasa-escort
silifke-escort
cekmekoy-escort
ortakoy-escort
sirkeci-escort
eyup-escort
gaziosmanpasa-escort
kadikoy-escort
kagithane-escort
kartal-escort
sultanbeyli-escort
eyupsultan-escort
atakoy-escort
gayrettepe-escort
dolmabahce-escort
sishane-escort
nisantasi-escort
camlica-escort
unkapani-escort
merter-escort
cengelkoy-escort
moda-escort
kozyatagi-escort
tarabya-escort
sultanahmet-escort
balat-escort
kasimpasa-escort
sirinevler-escort
avcilar-escort
buyukcekmece-escort
yesilkoy-escort
istinye-escort
sultanciftligi-escort
semsipasa-escort
yesiltepe-escort
hadimkoy-escort
cebeci-escort
saskinbakkal-escort
kavacik-escort
turgutreis-escort
fikirtepe-escort
kurtkoy-escort
emirgan-escort
zafer-escort
silivrikapi-escort
duatepe-escort
guzelyali-escort
tarlabasi-escort
yenidogan-escort
haznedar-escort
icerenkoy-escort
inonu-escort
kucukyali-escort
erenkoy-escort
kayisdagi-escort
yali-escort
bostanci-escort
caddebostan-escort
acibadem-escort
suadiye-escort
talatpasa-escort
kartaltepe-escort
seyrantepe-escort
rami-escort
tesvikiye-escort
agva-escort
esatpasa-escort
alibeykoy-escort
cihangir-escort
cevatpasa-escort
hamidiye-escort
caglayan-escort
karagumruk-escort
sogutlucesme-escort
orhangazi-escort
gunesli-escort
esentepe-escort
istiklal-caddesi-escort
hurriyet-escort
muratpasa-escort
ferikoy-escort
baglarbasi-escort
nenehatun-escort
icmeler-escort
yenigun-escort
ulus-escort
kecioren-escort
yenimahalle-escort
menderes-escort
yesilyurt-escort
kalkan-escort
ofis-escort
kayapinar-escort
ergani-escort
bismil-escort
sur-escort
ipekyolu-escort
ercis-escort
tusba-escort
ozalp-escort
kiziltepe-escort
artuklu-escort
foca-escort
yunusemre-escort
soma-escort
davutpasa-escort
cevizlibag-escort
cemberlitas-escort
kumburgaz-escort
kemerburgaz-escort
bayrampasa-escort
ayazaga-escort
belek-escort
kundu-escort
beldibi-escort
korkuteli-escort
beypazari-escort
cubuk-escort
elmadag-escort
haymana-escort
kahramankazan-escort
pursaklar-escort
akyurt-escort
basiskele-escort
cayirova-escort
derince-escort
dilovasi-escort
golcuk-escort
kandira-escort
karamursel-escort
kartepe-escort
korfez-escort
golbasi-escort
kahta-escort
ayvacik-escort
bozcaada-escort
can-escort
ezine-escort
gelibolu-escort
gokceada-escort
yenice-escort
palandoken-escort
aziziye-escort
horasan-escort
diyadin-escort
eleskirt-escort
patnos-escort
tutak-escort
gemlik-escort
gursu-escort
iznik-escort
karacabey-escort
kestel-escort
mudanya-escort
mustafa-kemalpasa-escort
bolvadin-escort
cay-escort
dinar-escort
emirdag-escort
sandikli-escort
suluova-escort
tasova-escort
munich-escort
stuttgart-escort
hopa-escort
yusufeli-escort
sinanpasa-escort
suhut-escort
bozdogan-escort
cine-escort
germencik-escort
incirliova-escort
bigadic-escort
burhaniye-escort
dursunbey-escort
erdek-escort
gonen-escort
karesi-escort
sindirgi-escort
susurluk-escort
amasra-escort
bozuyuk-escort
osmaneli-escort
genc-escort
karliova-escort
solhan-escort
adilcevaz-escort
ahlat-escort
guroymak-escort
hizan-escort
tatvan-escort
mutki-escort
gerede-escort
mudurnu-escort
bucak-escort
golhisar-escort
alaca-escort
iskilip-escort
osmancik-escort
sungurlu-escort
acipayam-escort
buldan-escort
civril-escort
honaz-escort
tavas-escort
uzunkopru-escort
tepebasi-escort
islahiye-escort
nizip-escort
nurdagi-escort
oguzeli-escort
araban-escort
bulancak-escort
espiye-escort
gorele-escort
tirebolu-escort
egirdir-escort
yalvac-escort
bunyan-escort
develi-escort
yahyali-escort
domanic-escort
gediz-escort
simav-escort
tavsanli-escort
akcadag-escort
battalgazi-escort
darende-escort
dogansehir-escort
alasehir-escort
demirci-escort
gordes-escort
avrupa-yakasi-escort
anadolu-yakasi-escort

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort